Från 2000-talet och framåt

I början av 2000-talet började marknaden med mobiltelefoner att växa stort och den växer fortfarandeväldigt snabbt. Hela tiden kommer nya mobilmärken, eller gamla märken som vi redan känner till uppdateras. Det vanligaste är att man i dag byter mobil vartannat år.

I början av 2000-talet fick mobilen inbyggd kamera och en tjänst för att kunna skicka textmeddelanden mellan två telefoner började utvecklas. En tjänst som kom att kallas SMS (Short Message Service). Ett tag under 2000-talet stod dock flera av de modernaste mobilerna stilla i sin utveckling. De ändrades bara lite i designen och det lades till en liten, enkel extrafunktion och en uppgradering av kameran.

Det stora genombrottet

Men så omkring 2010 kom det nästa stora genombrottet på mobiltelefonens marknad. Då släpptes en ny sorts telefon – Smartphone, som ligger emellan en mobil och en dator. Förutom det man kunde göra innan, som att ringa och skicka sms, kunde man nu även ansluta sin enhet till en trådlös enhet – höghastighetsinternet, och i och med detöppnades en ny värld av möjligheter att kunna göra saker man aldrig kunnat göra innan. Det gick nu att ladda ner appar till mobiltelefonen, man kunde surfa på internet och kolla av sin epost.

Helt plötsligt kunde man också titta på film och lyssna på musik. Dessa smartphones största operativsystem är idag: Apples iOs, Googles Android och Microsoft Windows. Alla har de stöd från det som kallas appar – Ett program där du kan ladda ner något som utvecklaren har på sin marknad och installera det på mobilen. Det kan vara allt från gratisversioner till betalappar till att man får en app nedladdad gratis, men behöver köpa till olika tjänster som erbjuds inuti appen.

Är man kunnig på datorer kan man själv göra sådana appar. Eftersom marknaden är så stor har många kunniga redan hunnit bli miljonärer på att göra appar till mobiltelefoner. Android är än så länge det största operativsystemet och det är både uppköpt och utvecklat av Google. Det operativsystem som Androida enheter är baserade på heter Linux – Ett komplext system som är avsett speciellt för datorer.

I dag är det svårt att tänka sig ett liv utan sin mobil, den har på både gott och ont blivit en del av vår vardag. De flesta, även äldre människor, kan behärska en mobiltelefon. Man kan alltid vara tillgänglig och ha smidig kontakt med andra, och det har resulterat i att människor oavsett var i världen de befinner sig kan nå varandra.

Från 2000-talet och framåt
Rulla till toppen
zakra