Den fasta telefonen

En telefon som kallas fast är en apparat som är ansluten till ett fast nät antingen genom ett jack i väggen eller så kan den vara trådlös. De första telefonerna var konstruerade med ett jack i väggen. I dag finns det inte särskilt många fasta telefoner kvar i svenska hushåll. Det kommer heller inte tillverkas nya och de som finns i dag kommer med tiden att försvinna helt. De gamla kopparledningarna som finns i gamla hus är också en anledning till att man bytt teknik. De är inte tillräckligt bra för snabb kommunikation. Vill du absolut ha fast telefon är det bättre att skaffa IP-telefoni.

Olika fasta telefoner

Det finns flera olika typer av fasta telefoner i dag, även om de med tiden kommer att försvinna. En fast telefon är de så kallade porttelefonerna. Dessa hittar man i byggnader med många lägenheter eller kontorskomplex. En annan är IP-telefonen som tar emot samtal över internet genom det fasta nätet. De hushåll som har bredband kan erbjudas IP-telefoni, men tyvärr brukar inte kvaliteten på samtalet vara särskilt bra.

De fasta telefoner som är trådlösa har endast en räckvidd på 30 meter inomhus, och 300 meter om man ringer utomhus. År 1980 kom de första trådlösa telefonerna och de kom från Asien. Problemet med dessa var att det brusade mycket när man pratade i dem. Men det kom en ny teknik 1992 – DECT-teknik och i och med den lyckades man prata utan brus. DECT är en teknikstandard för trådlösa fasta telefoner i Europa. Tekniken är digital men den är ändå ansluten till det fasta nätet. Det sänds en digital signal från basstationen som går till den bärbara fasta telefonen.

Den fasta telefonen
Rulla till toppen
zakra