AI och sjukvården

Vilken AI-teknologi används i en iPhone?

De tidiga iPhone-modellerna använde främst enklare AI-tekniker som ansiktsigenkänning och röststyrning. Men med introduktionen av A11 Bionic-chippet i iPhone X år 2017 förbättrades AI-möjligheterna dramatiskt. A11 Bionic innehåller en Neural Engine, en specialdesignad hårdvarukomponent som är optimerad för AI-uppgifter.

Vad är Neural Engine?

Neural Engine fungerar genom att använda djupa neurala nätverk, en teknik som efterliknar den mänskliga hjärnan. Detta möjliggör för iPhones att snabbt och effektivt behandla stora mängder data för att utföra uppgifter som ansiktsigenkänning, röstigenkänning, översättning och automatisk bildförbättring.

Iphonen känner igen vårt ansikte och vår röst

Ansiktsigenkänning är en av de mest kända och uppskattade AI-funktionerna i iPhones. Apple använder tekniken för att tillåta användare att låsa upp sina telefoner, använda Apple Pay och autokomplettera formulär och lösenord. Ansiktsigenkänning fungerar genom att kartlägga användarens ansikte i 3D och jämföra det med en lagrad mall för att avgöra om användaren är behörig att använda enheten.

Röstigenkänning är en annan AI-funktion som används i iPhones. Siri, Apples röstassistans, använder tekniken för att förstå användarens frågor och svara på dem på ett meningsfullt sätt. Röstigenkänning är också en viktig komponent i funktioner som handsfree-samtal och röstkommandon för att öppna appar eller skicka meddelanden.

Apple har också inkluderat en AI-driven funktion i Kamera-appen på iPhones. Funktionen kallas Smart HDR och den använder AI för att ta flera bilder med olika exponeringar och kombinera dem för att skapa en bild med bättre kontrast och färg. Detta ger användarna möjlighet att ta högkvalitativa bilder även i svåra ljusförhållanden.

Bättre batteri tack vare AI

Batteribesparingsläget på iPhones är en av de mest använda funktionerna, särskilt när batterinivån sjunker till en låg nivå. Genom att använda AI-teknik kan enheten effektivt optimera batteritiden och förlänga användningstiden. Funktionen fungerar genom att analysera användarens beteende på enheten och identifiera de appar och funktioner som förbrukar mest ström. Sedan sätter den in en serie åtgärder för att minimera strömförbrukningen och förlänga batteritiden. Dessa åtgärder kan omfatta att sänka skärmens ljusstyrka, stänga av push-meddelanden och automatisk uppdatering av appar, och andra strömsnåla funktioner.

Genom att använda AI-teknik kan batteribesparingsläget på iPhones också anpassas till användarens individuella beteende. Det innebär att enheten kan anpassa sig till användarens vanor och förutsäga vilka appar och funktioner som kommer att användas och prioritera dem. Till exempel, om användaren ofta använder sociala medier och meddelandeappar på eftermiddagen, kommer enheten att anpassa sig och prioritera att spara batteri under den tiden på dagen.

Sammanfattningsvis använder iPhones idag en mängd olika AI-tekniker för att förbättra användarupplevelsen och optimera prestandan. Med användningen av Neural Engine och djupa neurala nätverk har Apple kunnat öka precisionen och hastigheten på många av de AI-drivna funktionerna. Dessa funktioner har redan förbättrat användarupplevelsen avsevärt, och det är spännande att se vilka nya AI-drivna funktioner som kan läggas till i framtida iPhone-modeller.

AI och sjukvården
Rulla till toppen
zakra