Den digitala nomaden: med mobilen som kontor

Idag finns det personer som bokstavligen har mobilen som kontor. Under det sista årtiondet har det vuxit fram en grupp personer som ständigt är på resa, samtidigt som de försörjer sig genom att arbete via nätet – de digitala nomaderna.

Digitala nomader

Människan har egentligen i alla tider rest och arbetat, men förr i tiden var det av ofta av nöd och tvångs, snarare än för att de ständigt ville vara på resande fot. Idag är det många som velat göra jorden runt-resan till ett jorden runt-liv. De flesta digitala nomader jobbar med sin mobil och dator som kontor, medan vissa också kombinerar det med att utföra praktiska arbeten under ett par månader i det land som de för tillfället besöker. Vanliga jobb för digitala nomader är: konsulter inom IT, marknadsföring, skribenter, fotografer, bloggare, designers eller att de arbetar bokföring.

Vägen till att bli en digital nomad

Om du drömmer om att bli en digital nomad, så krävs det mycket planering för att du ska lyckas – med det går. För det första måste du ha ett företag. En digital nomad är inte primärt en resenär, utan en företagare. Det är bara de drivna och kreativa företagstyperna som verkligen kan lyckas. Om du inte känner dig som en sådan, så handlar det mycket om att lära sig av andra och att våga testa. Du bör också börja bygga upp företaget redan i Sverige. Det är dumt att ta fram mobilen för att starta en blogg medan du sitter på en strand i Thailand – den måste vara igång och redan ge dig inkomst. När du sätter igång ditt företag, är det viktigt att både kunna erbjuda en bra tjänst eller produkt, men också att du satsar på genomtänkt marknadsföring och att behålla dina kunder. Det bästa sättet att behålla kunder på är genom smarta nyhetsbrev – ungappad har allt du behöver för att enkelt kunna skapa snygga och genomtänkta nyhetsbrev. Sedan bör du också spara ihop till ett sparkapital. Det är alltid dyrare att resa än vad man räknar med. I början kommer det också att kosta mer, innan du kommit in i livsstilen och börjat lära känna andra digitala nomader som du tillfälligt kan dela lägenhet med och få tips av.

För att lyckas som digital nomad måste du också ha bra utrustning redan från början. Satsa på en bättre mobil som har allt som du behöver och som du kan utvecklas med, liksom en bra dator. För att inte vara allt för beroende av din mobil, så bör du ha två mobiler, ifall den ena går sönder och du inte har möjlighet att köpa en ny på ett par dagar. Däremot behöver du inte ta med för mycket kläder. De flesta digitala nomader tar med för mycket i början, slänger eller ger bort på vägen, och kommer efter ett halvår på den ultimata packningen för just deras liv på resande fot.

Den digitala nomaden: med mobilen som kontor
Rulla till toppen
zakra