iPhones utveckling

Det hade spekulerats om iPhone under flera år, men ingen vet hur länge man jobbat med produkten. Däremot förstod man att det jobbats i flera år med att ta fram modellen innan den visades upp för allmänheten. Det var Steve Jobs och Apple som lanserade iPhone. Apples första produkt var en Macintoshdator från 1984, och nästkommande produkt var Ipoden som kom 2001. Under 2007 var det så dags att presentera iPhone, en telefon som inte har ett fysiskt tangentbord, utan istället en pekskärm. Man kunde nu använde flera fingrar istället för den pekpennan som man förut funnits innan för att navigera sig själv på skärmen. Från början gjordes iPhones olika funktioner tillgängliga på en skärm som hade plats för tjugo symboler. De allra första standardfunktionerna var: kamera, telefon, sms, kontakter, kalender och e-post med mera. De låg som fyra symboler i bredd och de var fem stycken på höjden.

Det fanns givetvis ett stort intresse för iPhone i USA, men även andra länder var intresserade. Svenska företag köpte in operatörslåsta iPhone från USA och när de fraktats till Sverige låstes de upp så olika svenska telefonoperatörer kunde sälja dem till intresserade människor.

Efter 2008 utökades iPhones funktioner och det tillkom flera olika spel och program. Vissa var gratis och andra kostade pengar. När App Store lanserades fanns det redan omkring 500 olika titlar att välja mellan, för att efter tre till fyra dagar finnas omkring 800 titlar. Antalet nedladdningar blev en stor succé, och snart hade cirka 10 miljoner nedladdningar gjorts.

År 2009 kom en ny och efterlängtad funktion och det var ett stöd för MMS, att man nu kunde kopiera och klistra in ord, länkar med mera. Bluetooth infördes, och det svenska tangentbordet fick å, ä , ö. Nu kunde man även använda en iPhone som mobilt bredband till en dator, genom ett så kallat USB-minne.

Fortsatt utveckling

Efter App Stores lansering, ungefär två år senare, hade katalogen vuxit och nu fanns det omkring 225 000 titlar att välja mellan, och det hade laddats ner över fem miljarder! När Apple berättade detta, talade de även om att iPhone 4 var på väg att lanseras – Ytterligare ett viktigt steg i utvecklingen av iPhone. Nu fick kameran blixt och upplösningen ökade till fem megapixel för stillbilder. En videosamtalskamera byggdes också in på framsidan av mobilen.

Det operativsystem som iPhone använder kallas iOS och det tar upp ett minne på totalt 700 MB. I mobilen finns ett inbyggt batteri som är återuppladdningsbart, men som inte ska bytas ut av användaren. Skulle batteriet bli dåligt ska mobilen skickas tillbaka till Apple mot en avgift, och då ska ett nytt batteri fås tillbaka.

iPhones utveckling
Rulla till toppen
zakra