Då föddes smartphonen

Om du är född innan 2000-talet minns du säkert en tid när mobiltelefonen endast användes till att ringa på. Kanske tog du dig ett parti snake ibland också under tråkiga stunder? Mycket mer än så var det inte. Men så hände något med utvecklingen av telefonen. Mobilen blev plötsligt en pryl som var allt i från mediacenter till en plats att hålla reda på sina bankärenden i. Numer känns det som vi alltid har burit omkring på så kallade smartphones, men faktum är att det inte var så länge sedan som de dök upp på marknaden.

Tidiga smarta telefoner

I någon mån har våra telefoner varit smarta sedan 90-talet ungefär. Då handlade det dock om enklare teknologi. Du kanske minns att du kände dig som ett högteknologiskt under när du använde dig av smarta funktioner såsom miniräknaren och anteckningar i din telefon? Det var ungefär så långt 90-talets smarta telefoner sträckte sig inom teknologi. Vi kom att få vänta ungefär 15 år till innan den smarta telefonen, såsom vi känner den idag, gjorde sitt intåg.

Iphone förändrade allt

Så hände det! 2007 släppte Apple sin första Iphone och förändrade hur vi ser på mobiltelefoner för alltid. Speciellt med den allra första Iphonen var att den hade pekskärm istället för de knappar vi vant oss vid. Nytt var också att enkelt kunna ta sig ut på internet på telefonen. Plötsligt hade man en dator i fickan snarare än den telefon man var van vid. Iphone använder sig av ett operativsystem som heter IOS. Google ville naturligtvis också ha en bit av kakan och utvecklade sitt eget operativsystem för smartphones. Det kom att heta Android och kunde användas fritt av alla mobiltillverkare. Det gjorde att det snart fanns ett stort utbud av smarta telefoner på marknaden, även från andra tillverkare. Idag är faktiskt så mycket som fyra femtedelar av de telefoner som säljs Androidtelefoner.

Roliga tillbehör

I och med att telefonen kom att användas till så mycket mer än att bara ringa på blev den i en viss mån en del av identiteten. Man började därför utrusta telefonen med accessoarer såsom skal och hörlurar i olika färger för att göra den personlig. Idag kan man köpa skal till alla typer av mobiltelefoner. Snygga skal till Samsungs nya s20 ultra hittar du till exempel i massor. En annan accessoar som blivit populär är så kallade pop sockets. Det är ett handtag som du sätter på baksidan av telefonen för att den ska bli bekvämare att hålla i handen. Det vittnar om hur mycket vi använder telefonen idag. Vi behöver till och med ergonomiska lösningar för att kunna hålla den bekvämt.

Då föddes smartphonen
Rulla till toppen
zakra