Varje år släpps det nya mobiltelefoner. De får nya funktioner, större skärmar, bättre kameror och mycket annat. Men det är inte alltid helt lätt att lära sig hantera en ny telefon. Lagom tills dess att man lärt sig handskas med sin förra telefon kan det vara dags att byta igen. Men det finns hjälp att få.
Problem med företagstelefonen
Om man arbetar i ett större företag kan det ofta vara så att tjänstetelefonerna byts ut med jämna mellanrum. Med tjänsten IT-støtte kan man få hjälp med allt som rör IT och i många fall ingår också mobiltelefoni, eftersom att många företagare använder telefonen för att surfa och mycket annat.
Pekskärm är inte alltid positivt
Om man är synskadad eller blind kan det vara svårt att hantera en pekskärm, men också en vanlig knappsats. Om man ständigt får nya telefoner kan det bli än värre. Det finns dock en del hjälpmedel att ta till. Man kan till exempel använda sig av röststyrning.
En pekskärm är också betydligt känsligare än en traditionell knappsats. Om man är blöt om fingrarna kan det vara svårt att hantera knappsatsen. En telefon med fysiska knappar kan hanteras även om man har vantar på sig, eller om man är kall. En pekskärm är med andra ord inte alltid positivt.
Mobiltelefoner för äldre personer
Om man är lite äldre kan det vara så att man inte behöver alla funktioner en nyare mobiltelefon har. Det kan räcka med att kunna ringa från den, och kanske skicka ett SMS någon gång ibland. Det finns telefoner som är anpassade för lite äldre användare. De har inte lika många funktioner, det finns fysiska knappar och texten är ofta lite större på både knappar och skärm. De här telefonerna passar också utmärkt för personer som behöver en lite mer stöttålig telefon.
Instruktionsbok online
När det gäller moderna mobiltelefoner följer det inte med någon instruktionsbok. Många gånger tänker man att personerna nog kan hantera sin telefon utan en sådan. Andra gånger finns instruktionsboken i telefonen, eller online. Då krävs det antingen att man kommer in i telefonen och kan starta upp den, eller att man har en dator man kan läsa instruktionsboken på. Det här är inte alltid så enkelt.
Lärande kurser
I många svenska städer finns det också kurser där man kan lära sig att hantera sin mobiltelefon. Det kan ofta kosta några hundralappar att vara med på kursen men i gengäld får man ut mer av sin mobiltelefon. För att vara mer på kursen krävs det att man har en fungerande telefon. Det finns oftast inte någon man kan låna. Ibland kan det dock finnas möjlighet att prova olika telefonvarianter för att kunna se vilken man gillar bäst.